Nieuwe fundering voor Marketheme

Gemiddelde leestijd: 3 minuten

Zoals eerder al omschreven is er in de loop van de tijd een boel kennis opgedaan. Als programmeur zit je ook niet stil en wil je een zo net mogelijk codebase hebben. Ik zal mijn best doen om niet al te veel op technische details in te gaan, maar ik weet dat sommige van jullie dat ook interessant vinden.

De code van Marketheme is volledig zelf geschreven, net zoals de eerste versie dat ook was. Dit heeft als groot voordeel dat de code niet openbaar bekend is en hackers er minder snel mee aan de haal kunnen gaan. Om deze reden vinden we het ook belangrijk om de code van Marketheme intern te houden.

Als we het mogelijk zouden maken om Marketheme op je eigen website te gebruiken dan is de code openbaar, deelbaar met anderen, aan te passen door derden en zelfs te verspreiden. Om een zo goed mogelijke all-in-one service aan te bieden hebben we daarom besloten om alles binnen eigen beheer te houden! Wellicht dat ik in een later bericht hier nog wat verder op in ga.

Voor de nieuwe versie van Marketheme wilde ik alles herschrijven. Ik zeg daarmee niet dat Marketheme slecht is, maar er waren dingen die ik anders wilde doen. Het woord dynamisch zie je dan ook veel terug in wat we doen met Marketheme, dit wilde ik ook terug laten komen in mijn code.

Boilerplate

Door gebruik te maken van een zogenaamd “boilerplate” wilde ik mijn workflow binnen Marketheme versnellen. Voor de liefhebbers; de vernieuwde versie van Marketheme gebruikt Sage als basis. De boilerplate geeft mij een aantal handvatten om snel te kunnen ontwikkelen. Vergis je overigens niet dat Marketheme daarmee een childtheme zou zijn, Sage biedt alleen een aantal slimme functies die ik als developer kan gebruiken. Alle code om het thema de look and feel te geven is zelf geschreven. Ik ben niet van plan om dieper in te gaan op mijn keuze voor Sage, maar mochten mensen het toch interessant vinden, laat dan even een reactie achter.

Al met al is de nieuwe code in de meeste gevallen tot wel 40% efficiënter geschreven; afhankelijk van welk onderdeel je van de code bekijkt uiteraard. Het thema heeft meer functionaliteiten en zal daarom waarschijnlijk ook groter in omvang zijn dan de eerste versie.

Omdat er zo veel verschillen en nieuwe functionaliteiten in de vernieuwde versie van Marketheme zitten, zien we dit ook als een nieuw product in plaats van een update op de bestaande versie. Daar hebben we echt te veel voor aangepast 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *