Update #11

Gemiddelde leestijd: 10 minuten

Via deze weg wil ik jullie graag op de hoogte brengen van de meest recente wijzigingen, toevoegingen en bugfixes binnen Marketheme!

Bedankt: Iedereen die Marketheme zo enthousiast gebruikt

Ten eerste wil ik iedereen bedanken die Marketheme zo uitvoerig gebruiken, zonder jullie is het niet mogelijk om Marketheme verder uit te breiden met toffe features. Het is gaaf om te zien hoeveel mensen trots gebruik maken van Marketheme en ons op de hoogte stellen van alles wat ze er mee gemaakt hebben. Het is dan ook zeer waardevol mails binnen te krijgen waarbij ik geattendeerd word op typfouten, bugs of toevoeging. Ik ben daar erg blij mee, laat dat iedereen ook altijd persoonlijk weten, maar wil dat via deze weg toch nog eens benadrukken. Door naar de updates!

Feature: Menu block

Er zijn momenten waar je tegen het probleem aan loopt dat je navigatie te groot wordt, maar toch zijn er een aantal items die je echt wel prominent wil weergeven. Middels dit nieuwste block proberen we dit probleem deels op te lossen. Omdat een beeld meer zegt dan 1000 woorden wil ik jullie eerst het voorbeeld laten zien:

Een live voorbeeld kan je bekijken op https://marketheme.nl/features/

Dit overzicht is een menu, zoals je die maakt onder “Weergave -> Menu’s”. Vervolgens kan je in je pagina of bericht gebruik maken van het Menu block om het menu te tonen. Zo heb je ook nog een aantal instellingen tot je beschikking, zoals het aantal kolommen en de weergave van de subitems binnen het menu.

In het bovenstaande voorbeeld is elk blokje een hoofditem, maar het is dus ook mogelijk om onderliggende items toe te voegen. Stel dat je een bovenliggend item wil gebruiken zonder link, dan kan dit ook. Wanneer je in het menu een “Aangepaste link” toevoegd, met als url een hashtag (#) dan wordt deze automatisch omgezet naar een bovenliggend item zonder link!

De oplettende lezer had het mogelijk al gezien, de badges naast de eerste 4 menu items. Dit kan je zelf ook realiseren door in de menu items de css-klasse “new”, “nieuw” of “tip” toe te voegen. Dit werkt voor bovenliggende, maar ook voor sub-items.

Omdat ik erg benieuwd ben naar jullie creativiteit met dit block deel ik verder geen voorbeelden, stuur die van jullie dus vooral naar me door!

Bugfix: De footer is nu te verbergen middels de pagina instellingen

De instelling bestond al een tijdje, maar door een typfout in de functie was het wel mogelijk om de footer te verbergen, maar aan de voorkant bleef hij ondanks dat nog steeds zichtbaar. Dat is nu opgelost.

Bugfix: Schuine streep teken in de inhoudsopgave

Wanneer er een / (forward slash, of schuin streek) in een kop in de inhoudsopgave werd geplaatst, was deze niet klikbaar. Dit probleem is nu opgelost.

Update: Notificatie blocks ondersteunen nu WYSIWYG input

Op verzoek van een Marketheme gebruiker is het nu mogelijk om WYSIWYG (what you see is what you get) te gebruiken voor een notificatie block, in tegenstelling tot de platte tekst die eerder gebruikt kon worden. Daardoor zijn nu links, dikgedrukte tekst, onderstreepte tekst, of doorgehaalde tekst mogelijk. Om een voorbeeld te geven:

Dit is toch super handig? Linkje

Leuk detail; de WYSIWYG editor kan soms best wel overweldigend zijn door alle extra opties die vrijwel ongebruikt blijven. Voor dit block is een speciale WYSIWYG variant ontwikkeld welke veel minder opties kent. Lekker duidelijk dus.

Update: Call to action titel ondersteund ook WYSIWYG input

De vernieuwde titel weergave

Na implementatie van de WYSIWYG editor voor het notificatie block bedacht ik mij dat het call to action block er ook goed voor zou lenen. Dit is dus direct meegenomen en geupdate.

Feature: Marketheme books integratie

Een tijd geleden konden jullie mijn nieuwsbericht Marketheme Books integratie al lezen. Voor degene die deze nog niet hebben gelezen, maar erg benieuwd zijn naar deze “nieuwe” feature raad ik je aan om deze nog even te lezen.

Bugfix: Verbeterde HTTPS/SSL integratie

In sommige gevallen wilde het voorkomen dat ik handmatig wat dingen voor een website moest aanpassen voor een verbeterde HTTPS/SSL integratie. Denk hierbij aan bepaalde zaken die toch over HTTP geladen werden. Dit is nu opgelost en verbeterd.

Feature: Alle Marketheme blocks tonen nu hun live instellingen

Via de pagina die ik eerder al liet zien is het blokken overzicht verbeterd. Niet alleen aan de voorkant, maar ook de achterkant. Zo kan je nu voor elk block de live instellingen vinden.

Zo kan je zien welke opties een block precies heeft. Ook kan je zien wat voor een type optie het precies is. Wanneer je met je muis over het typesoort heen gaat krijg je de Nederlandse omschijving in beeld. In het geval van een select zie je ook welke opties je dan precies kan selecteren.

Omdat deze instellingen live van alle blocks opgehaald worden kan je na een update dus gelijk nieuwe instellingen terug vinden.

Feature: Eigen CSS toevoegen

Een feature die meermalig is aangevraagd is het toevoegen van eigen CSS. Deze optie is nu toegevoegd aan de customizer. Let wel, Marketheme geeft zelf geen advies op het gebruik van de CSS editor en is dus op eigen risico. (Basis) kennis van CSS is vereist.

Update: WordPress 5.5 / 5.6 en jQuery

De komst van WordPress 5.6 heeft een enorme impact met zich meegenomen. WordPress zelf update daar namelijk het jQuery pakket dat aanwezig is binnen WordPress.

Een kleine uitleg om aan te geven wat de impact van deze update is, is wel op zijn plaats. jQuery is een zogenoemde library voor Javascript. Het zorgt er voor dat je eenvoudiger Javascript bewerkingen kan schrijven. Javascript wordt gebruikt voor intereactie en bewerking van de pagina.

Denk bijvoorbeeld aan het aftellen van een countdown, het tonen en sluiten van de pop-up, het animeren van de reading indicator, het tonen en werken van de scroll-to-top en bijvoorbeeld de volledige werking van het inhoudsopgave block.

Je kan je dus goed voorstellen dat Javascript en jQuery veelgebruikte “talen” zijn bij het ontwikkelen van een plug-in of thema, zo ook bij Marketheme.

Tot voor kort maakte WordPress gebruik van versie 1.12.4 van de jQuery bibliotheek, een versie al op 8 januari 2016 uit kwam.

De komt van WordPress 5.5 en 5.6 werken naar een update van deze jQuery versie, namelijk naar versie 3.5.1 welke op 4 mei 2020 uit kwam.

Je moet je voorstellen dat zo een grote update dus impact met zich mee brengt. Vergelijk het maar met je laptop updaten van Windows xp naar Windows 10. Veel specifieke programma’s zullen niet meer werken omdat het systeem anders werkt. Dit is met jQuery net zo.

In de loop van de tijd zijn er een boel functies deprecated (verouderd) geraakt. Op termijn worden deze functies niet meer ondersteund en zal het er voor zorgen dat bepaalde functionaliteiten op een website niet meer werken. Dit is sinds de komst van WordPress 5.5 en 5.6 met veel websites gebeurd. Het probleem zit hem namelijk in oude plug-ins en thema’s die niet meer bijgewerkt worden of ontwikkelaars die niet de kennis van deze nieuwe technieken kent en daardoor zijn/haar producten niet kunnen upgraden.

Via deze weg wil ik graag mededelen dat Marketheme 2 volledig aan deze standaarden voldoet. De laatste tijd hebben we tijd genomen om al onze eigen geschreven Javascript/jQuery code onder de loep te nemen en te upgraden naar de geupdate versie van jQuery.

Heb je tips, reacties of andere feedback?

We zijn altijd bezig met het verbeteren van Marketheme. Is er iets dat je met ons wilt delen, doe dit dan vooral.

Je kan ons het beste bereiken via het emailadres info@marketheme.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *